facebook_drone_592_355

To Facebook ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πρώτου πλήρους κλίμακας ηλιακού drone που θα παρέχει πρόσβαση στο Internet σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Το πρόγραμμα Aquila του Facebook έχει σκοπό να φέρει το internet σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις πιο απομονωμένες περιοχές με τη βοήθεια αυτόνομων ηλιακών αεροσκαφών (drone).
Μετά από 14 μήνες από την ανακοίνωση του προγράμματος, το Facebook παρουσιάζει το πρώτο λειτυργικό drone το οποίο αναμένεται αναμένεται να δοκιμαστεί στον αέρα μέσα στο 2015.
Το άνοιγμα των φτερών του νέου ηλιακού drone του Facebook είναι ίσο με αυτό ενός Boeing 737 και το βάρος του είναι κοντά στα 400 κιλά.
Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της εταιρίας, το νέο ηλιακό drone έχει αυτονομία 90 μέρες, θα πετάει πάνω από τα κανονικά αεροπλάνα, σε ύψος δηλαδή μεταξύ 18.000 μέτρα (τη νύχτα για εξοικονόμηση ενέργειας) και 27.000 μέτρα (τη μέρα) και από εκεί θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.
Το Facebook σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτά μόνο για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο διαδίκτυο και όχι για να  τα πουλήσει πουλήσει σε τρίτους.
Τέλος το Facebook δεν έχει αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ακόμα, νομικά προβλήματα με την πολιτική της αεροπορίας των ΗΠΑ γιατί είναι η πρώτη εταιρία που έχει αεροσκάφη που πετούν σε αυτό το ύψος και το ειδικό νομικό τμήμα που έχει δημιουργήσει έχει καταφέρει να βάλει τις σωστές βάσεις στη νέα νομοθεσία.