Google_10

Έντονες πιέσεις δέχονται οι διοικούντες την Google, προκειμένου να δώσουν σε κυβερνήσεις τα στοιχεία χρηστών της που θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες ή σε ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια χωρών της Δύσης.

Εκτιμάται πως την τελευταία πενταετία τέτοια αιτήματα προς την Google έχουν αυξηθεί κατά 150% και αφορούν στις αναζητήσεις των χρηστών, τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το YouTube. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η αμερικανική εταιρεία, στο πλαίσιο της «έκθεσης διαφάνειας» που δημοσιοποιεί ανά εξάμηνο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους New York Times.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google Ρίτσαρντ Σαλγάδο δήλωσε ότι «υπήρξε μια αύξηση (αιτημάτων) κατά 15% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μια αλματώδης άνοδος κατά 150% από τότε που αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε τα σχετικά στοιχεία το 2009». Από τις ΗΠΑ ειδικά, τα αντίστοιχα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 19% και 250%, χωρίς να υπολογίζονται τα σχετικά μυστικά αιτήματα εκ μέρους του FBI ή αμερικανικών ειδικών δικαστηρίων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στους Financial Times η γερμανική κυβέρνηση θέλει να «στριμώξει» τη Google για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη μυστική «φόρμουλα» (αλγόριθμο), που βρίσκεται πίσω από τις αναζητήσεις της εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τους ανταγωνιστές της Google, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αρνηθεί πεισματικά.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε για το θέμα αυτό ότι η Google πρέπει να γίνει «πιο διαφανής» σχετικά με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί για να κατατάσσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών, καθώς η κατάταξη αυτή έχει σημαντικές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις για έναν χρήστη, μια εταιρεία ή μια χώρα.

πηγή: defencenet.gr