chefjet-660

Με μία απλή αναζήτηση θα δει κανείς ότι υπάρχουν αρκετοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων στην αγορά, οι οποίοι υπόσχονται να εκτυπώσουν τα πάντα, από ζυμαρικά μέχρι σοκολάτες. Κυρίως όμως αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι δημιουργούν σχήματα από προπαρασκευασμένα υλικά.

Μία εταιρεία ωστόσο, διάλεξε μία άλλη οδό και κατασκεύασε ακόμα πιο εντυπωσιακούς -ως προς την λειτουργία τους- τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε εκπληκτικά γεωμετρικά γλυκίσματα.

«Φτιάχνουν αυτό που λέμε βουτυρόκρεμα» εξηγεί στο Business Insider η Liz von Hasseln, συνεφευρέτης του ChefJet και προσθέτει: «αν φτιάξετε βουτυρόκρεμα στο σπίτι σας και αφήσετε το μπολ όλο το βράδυ στο νεροχύτη, τότε θα δείτε ότι αυτό σκληραίνει και με λίγα λόγια αυτό συμβαίνει και μέσα στον ChefJet».

Το project «γεννήθηκε» όταν η Liz και ο σύζυγός της Kyle, οι οποίοι είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής, ξέχασαν πως έπρεπε να φτιάξουν μία τούρτα γενεθλίων για ένα φιλικό τους πρόσωπο. Το μικροσκοπικό τους διαμέρισμα δεν είχε φούρνο, είχαν όμως έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, τον οποίο και χρησιμοποιούσαν για τις εργασίες τους.

Αφού έκαναν μερικές αλλαγές στην υπάρχουσα τεχνολογία του εκτυπωτή, κατάφεραν να εκτυπώσουν το όνομα του φίλου τους σε ένα φύλλο ζάχαρης και κάπως έτσι ξεκίνησαν την επιχείρησή τους, το Sugar Lab.

Οι von Hasseln αντιλήφθηκαν γρήγορα το μεγαλείο της πατέντας τους και άρχισαν να τυπώνουν τρισδιάστατες καραμέλες σε διάφορες γεύσεις, όπως μέντα, βύσσινο και βανίλια.

Πέρυσι η 3D Systems αγόρασε το Sugar Lab και τώρα οι δύο σύζυγοι είναι διευθυντές της εταιρείας. Μάλιστα αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται να παρουσιάσουν τον εκτυπωτή τους, ο οποίος εκτυπώνει σε μαύρο και άσπρο, καθώς και έναν μεγαλύτερο σε μέγεθος, τον ChefJetPro, ο οποίος εκτυπώνει χρωματιστά τρισδιάστατα γλυκά. Οι τιμές των εκτυπωτών θα ανέρχονται σε 5.000 με 10.000 δολάρια.

Οι μηχανές έχουν περίπου το διπλάσιο μέγεθος από έναν φούρνο μικροκυμάτων και έχουν απεριόριστες δυνατότητες.

Τα τελικά αποτελέσματα της τρισδιάστατης βουτυρόκρεμας είναι εκπληκτικά. Πάντως, αν έχετε ενθουσιαστεί από όλα αυτά και θέλετε τον δικό σας τρισδιάστατο εκτυπωτή για τα γλυκά σας, μην βιάζεστε. Οι εκτυπωτές θα βγουν στην αγορά για επαγγελματίες.

Πηγή: Απόλαυση τριών διαστάσεων: 3D Printer φτιάχνει τα πιο ωραία χρωματιστά γλυκά και αλλάζει τις ισορροπίες στη γεύση